top of page

Importanța sterilizării: Eforturile Sava's Safe Haven pentru campanii de sterilizare în mediul rural

Sterilizarea animalelor este o practică vitală pentru controlul populației de animale fără stăpân și pentru prevenirea suferinței nedorite.

În România, organizații precum Sava's Safe Haven joacă un rol crucial în promovarea și implementarea acestor campanii, mai ales în zonele rurale unde accesul la servicii veterinare poate fi limitat.
Importanța sterilizării câinilor de rasă comună în România

Această practică veterinară nu numai că ajută la controlul populației canine, dar aduce și beneficii semnificative pentru sănătatea animalelor.

În contextul legislativ actual, sterilizarea a devenit o obligație legală pentru proprietarii de câini de rasă comună și metiși, cu scopul de a reduce numărul câinilor fără stăpân și a preveni abandonul acestora.


Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân , toți proprietarii de câini care nu sunt de rasă pură sunt obligați să sterilizeze animalele. Această măsură vizează diminuarea problemelor asociate cu înmulțirea necontrolată și suprapopulația canină. În plus, sterilizarea contribuie la prevenirea unor afecțiuni grave, cum ar fi tumorile mamare la femele și cancerul testicular la masculi, precum și la eliminarea riscului unei sarcini nedorite.


Pe lângă beneficiile pentru sănătate, sterilizarea câinilor de rasă comună are un impact pozitiv asupra societății. Reducerea numărului de câini fără stăpân contribuie la siguranța publică și la diminuarea cheltuielilor comunităților locale cu gestionarea acestora. De asemenea, campaniile de sterilizare gratuită organizate periodic de autorități oferă o soluție accesibilă pentru proprietarii care nu dispun de resursele financiare necesare pentru această procedură.


În ciuda obligativității legale și a campaniilor de conștientizare, există încă rezistență din partea unor proprietari de câini în ceea ce privește sterilizarea. Amenzile pentru nerespectarea acestei obligații pot ajunge până la 10.000 de lei, subliniind seriozitatea cu care autoritățile tratează această problemă.


În concluzie, sterilizarea câinilor de rasă comună în România este esențială pentru bunăstarea animalelor și echilibrul ecologic urban. Este responsabilitatea fiecărui proprietar de câine să respecte legislația în vigoare și să contribuie la eforturile comunității de a crea un mediu mai sigur și mai sănătos pentru toți locuitorii săi, umani și non-umani deopotrivă.


Ce facem noi?

Sava's Safe Haven, un adăpost privat pentru animale situat în județul Galați, nu doar că oferă un refugiu pentru animalele salvate de pe străzi, dar se implică activ în comunitățile sărace din mediul rural prin programe de educație și servicii medicale veterinare gratuite.

Aceste servicii includ sterilizări, vaccinări, microcipări, tratamente și furnizarea de hrană, contribuind astfel la bunăstarea animalelor și la sănătatea publică.


În cei aproape 11 ani de activitate, Sava's Safe Haven a reușit să salveze peste 2000 de câini și pisici și să finanțeze peste 2500 de sterilizări, demonstrând un impact semnificativ asupra comunităților locale.

Campaniile de sterilizare gratuită sunt esențiale, deoarece sterilizarea este obligatorie pentru toți cățeii de rasă comună, conform legislației locale.


Pentru mai multe informații despre campaniile de sterilizare și cum puteți sprijini aceste eforturi, vizitați website-ul Sava's Safe Haven.

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page